6 Aralık 2008 Cumartesi

T.C.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Emniyet Genel Müdürlüğü

Sayı :B.05.1.EGM.0.11.08.01/1783-45949- 04/03/2005

Konu :Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası



Bilindiği üzere 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun 26.06.2004 tarih ve 25504 sayılı Resmi Gazetede, Uygulamasına İlişkin Yönetmelik ise 07.10.2004 tarih ve 25606 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 5188 sayılı Kanunun “Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası” başlıklı 21’inci maddesinin birinci fıkrası ile “Özel hukuk kişileri ve özel güvenlik şirketleri, istihdam ettikleri özel güvenlik görevlilerinin üçüncü kişilere verecekleri zararların tazmini amacıyla özel güvenlik mali sorumluluk sigortası yaptırmak zorundadır. Özel güvenlik mali sorumluluk sigortasına ilişkin esas ve usuller Hazine Müsteşarlığınca belirlenir.” hükmü getirilmiş, aynı şekilde Uygulama Yönetmeliğinin “Özel Güvenlik İzni” başlıklı 8’inci maddesinin beşinci fıkrası ile “Özel güvenlik birimlerinde istihdam edilen özel güvenlik personelinin listesi ve özel güvenlik mali sorumluluk sigortası poliçelerinin birer sureti, personelin göreve başladığı tarihten itibaren on beş gün içinde valiliğe verilir.” hükmü getirilmiştir.

Söz konusu mevzuatla getirilen özel güvenlik mali sorumluluk sigortasının hangi miktarda, hangi esas ve usuller doğrultusunda yapılacağı ilgili Devlet Bakanlığınca tespit edilerek “Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları” ve “Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası Tarife ve Talimatı” başlıkları ile 26.02.2005 tarih ve 25739 sayılı Resmi Gazetede, Tebliğler bölümünde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

5188 sayılı Kanun gereği, Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortasını özel güvenlik görevlisi istihdam eden kişiler, özel güvenlik şirketleri, özel banka ve kuruluşlar yaptıracak olup, kamu kurum ve kuruluşları, kamu bankaları ve kamuya ait üniversiteler bu sigorta kapsamı dışında tutulmuşlardır.

Konu üzerinde gerekli hassasiyetin gösterilerek, İl Emniyet Müdürlükleri Özel Güvenlik Şube Müdürlüklerince/Büro Amirliklerince, titizlikle takip edilmesi hususunda;

Gereğini rica ederim.





Ramazan ER
Emniyet Genel Müdürü a.
Emniyet Genel Müdür Yardımcısı
1.Sınıf Emniyet Müdürü









DAĞITIM :
81 İl Emniyet Müdürlüğüne

Hiç yorum yok: