6 Aralık 2008 Cumartesi

T.C.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Emniyet Genel Müdürlüğü

Sayı :B.05.1.EGM.0.11.08.01/4471-125914 21/07/2008
Konu :Özel Güvenlik Şirketi Yöneticilerinin
İstifa Etmeleri Halindeki Uygulama


İlgi : 19.04.2005 tarih ve B.05.1.EGM.0.11.08.01/3404-5218-74415-2005/42 sayılı genelgemiz.

Bilindiği üzere, 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun beşinci maddesi gereğince özel güvenlik şirketlerine, 14’üncü maddesi gereğince de özel güvenlik eğitim kurumlarına faaliyet izni Bakanlığımızca verilmektedir. Özel güvenlik şirketleri ile eğitim kurumlarının bu alanda faaliyet gösterebilmeleri için özel güvenlikten sorumlu bir yönetici atamaları gerekmektedir. Bu bağlamda, 5188 sayılı Kanunun 11 ve Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin dördüncü maddesi gereğince şirket bünyesine, özel güvenlik görevlilerine emir ve komuta etme, alınacak güvenlik tedbirlerini, bunların yerini, sırasını ve zamanını belirleme ve değiştirme yetki ve sorumluluğuna sahip yönetici, eğitim kurumlarına da eğitimden sorumlu olmak üzere yönetici atanmaktadır. 5188 sayılı Kanunun beşinci maddesi “Kurucu ve yöneticilerde aranan şartların kaybedilmesi halinde iki ay içinde eksiklik giderilmediği veya bu kurucu ve yöneticiler değiştirilmediği takdirde faaliyet izni iptal edilir.” hükmü ve ilgi genelgemizin 11’inci maddesi “Özel güvenlik şirketleri ve eğitim kurumlarında yönetici olarak çalışanların bu görevlerinden ayrılmaları durumunda, yeni yönetici görevlendirilinceye kadar faaliyetleri geçici olarak durdurulur. İki aylık süre sonunda yeni yöneticisi göreve başlamayan şirket ve eğitim kurumlarının faaliyet izin belgeleri Bakanlıkça iptal edilir.” hükmünce, yöneticisi görevinden ayrılan özel güvenlik şirketlerinin faaliyetleri geçici olarak durdurulmaktadır. Bu şekilde faaliyeti durdurulan özel güvenlik şirketleriyle ilgili nasıl bir yol izleneceği konusunda tereddütler hasıl olduğu Genel Müdürlüğümüze yapılan müracaatlardan anlaşılmıştır.
Konu ile ilgili uygulamada birlikteliğin sağlanması amacıyla Bakanlığımız Hukuk Müşavirliğinden görüş sorulmuş olup, gelen 16.04.2008 tarih ve 5526 sayılı görüş yazısında; özel güvenlik şirketlerinde görev alan yöneticinin istifa etmesi durumunda ise ilgi genelge gereğince faaliyetinin tamamen durdurulması halinde, devam eden koruma ve güvenlik hizmetinde aksama olacağı, koruma ve güvenlik hizmeti verilen kurum ve kuruluşların bu durumdan olumsuz etkileneceği düşünüldüğünde, halen hizmet verdikleri yerlerde koruma ve güvenlik hizmetine devam edilmesinin gerektiği, hizmetle ilgili işlemlerin kurucular tarafından takip edilmesinin uygun olacağı, ancak şirketlerin yeni yönetici atanıncaya kadar yeni ihalelere giremeyecekleri ve yeni yerlere hizmet vermeye başlayamayacaklarının değerlendirildiği bildirilmiştir.
Özel güvenlik şirketlerinde özel güvenlikten sorumlu yöneticilerin istifa etmeleri veya görevden alınmalarıyla yöneticisiz kalınması halinde Bakanlığımız Hukuk Müşavirliğinin görüşlerine göre hareket edilmesi ve herhangi bir aksaklığa sebebiyet verilmemesi hususunda;
Bilgi ve gereğini rica ederim.




Âlim BARUT
Bakan a.
Müsteşar Yardımcısı


D A Ğ I T I M :
Gereği : Bilgi :
81 İl Valiliğine Jandarma Genel Komutanlığına

Hiç yorum yok: