4 Kasım 2009 Çarşamba

HAYALLERİME SAHİP OLMAK İÇİN !..

İNSİYATİF VERİLMEZ,ÇALIŞMAKLA KAZANILIR ve SAHİP OLUNUR,YETKİ VERİLİR ve GEREKLİ GÖRÜLDÜĞÜ ANDA GERİ ALINIR, YETKİYE SAHİP OLMAK İÇİN İNSİYATİFİMİ KAYBETMEMEM GEREKİR… İNSİYATİFİ KAYBETTİĞİM AN , HAYALLERİMDE KAYBOLMUŞ DEMEKTİR.


S.Nurettin ERDOĞAN - 2006

YETKİ NEDİR ?Yetki, sorumluluğun eşi olarak tanımlanan ilkedir. Yani karar alma, çalışanları yönlendirme ve örgütün amaçlarına ulaşması için belli görevleri yerine getirme hakkı. Yetki sorumluluk ile bir bütündür, bunun sebebi, bireyin yetkileri dahilinde gerçekleştirdiği tüm faaliyetlerinden, başarılarından, başarısızlıklarından yada eksiklerinden sorumlu olmasıdır.

Örneğin ; yöneticinin yetkisi astların ona karar verme ve bu kararları uygulayabilme hakkından ileri gelmektedir.Yetki Devrinin Tanımı ve TürleriOrganizasyonları meydana getiren bireylerin etkili ve verimli bir biçimde çalıştırılmasında gerçekleştirilmesi gereken en önemli faktörlerden birisi kimin ne işle meşgul olacağını belirlemektir. Bilindiği gibi yetki devri de yöneticinin sahip olduğu karar verme hakkını kendisine bağlı olan astlara devretmesidir. Ancak burada unutulmaması gereken bir şey vardır. Yetkinin bir kısmını devretmek, ondan vazgeçmek değildir. Astların sahip olduğu şey belli sınırlar ölçüsünde davranma özgürlüğüdür. Temel yetkiler yine yöneticidedir. Yetki devri sonucunda yöneticilerle astlar daha uyumlu ve verimli çalışabilirler. Ayrıca kalifiye eleman olma yolunda astlara fırsat tanınmış olur.

İnsiyatif Nedir ?

Bir konu hakkında karar verilmesi gerektiğinde, belirli karar verme kalıpları içinde kalmayıp, içinde bulunulan duruma göre, esnek karar verebilme gücü veya yetkisi.

Hiç yorum yok: